Najlepsza domowa pizza ever

Siedząc wieczorem i rozmyślając co dalej z blogiem wpadłam na taką myśl , że chciała bym  troszeczkę rozszerzyć to co na min zamieszczam i tak zrodził się pomysł (trochę z pomocą mojego męża) bym wrzucała tu tez przepisy na dania, ciasta takie wiecie sprawdzone i pewne. 
Na początku jakoś tak sceptycznie podeszłam do tematu ale w sumie czemu nie można spróbować przecież nic to nie kosztuje i tak pierwszym przepisem jaki postanowiłam zamieścić jest przepis na pizze a raczej na przepyszne ciasto na pizze bo wiadomo reszta idzie wedle uznania. Tego dnia pizza była  z szynka, parówka (tym co leżało w lodówce  już chwilkę ) oraz ananasem.
  Pizza wychodzi chrupiąc ale nie twarda jak zelówka, najlepsza rekomendacja jest gdy zapytałam Józia która lepsza taka z Pizzerii czy moja domowa, nie zastanawiał się za długo i powiedział, że ta mamy jest NAJLEPSZA NA ŚWIECIE!!
No kocham go no :D  💞💞💞💞💞
     Mam taką cichą nadzieje, że jeżeli ktoś wypróbuje i podzieli się opinią.  

       

PIZZA



SKŁADNIKI :
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 szklanka ciepłej wody (ważne by była lekko ciepła bo za gorąca zabije drożdże) 
  • 0.5 kostki drożdży babuni
  • 1 łyżka soli
  • 05 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy
PRZYGOTOWANIE :
  1. w dość dużej misce rozdrabniamy drożdże a następnie zalewamy je szklaną wody i mieszamy by powstała jednolita ciecz 
  2. następnie dodajemy mąkę i pozostałe składniki ( mąkę można przesiać, ja akurat nie przesiewam i też jest bardzo dobra)
  3. Wygniatamy ciasto na gładko jeżeli ciasto lepi się do dłoni i miski należy podsypać lekko mąką, aż przestanie przywierać
  4. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczka i odstawiamy na ok 20 minut do wyrośnięcia 
  5. W tym czasie przygotowuje sos ( przepis poniżej) i składniki na jakie mamy właśnie ochotę. Nagrzewam również piekarnik na ok 220-240
  6. Wyrośnięte ciasto wykładam na blat lekko ugniatam po czym dziele na dwie części jedna część ląduje pod ściereczkę a drugą rozwałkowuje na dość cienki placek i układam na blasze posmarowaną wcześniej odrobiną oleju 
  7. ciasto smaruje sosem, kładę na to ser i resztę składników. 
  8. Pizze piekę ok 10-15 minut ja sprawdzam  ciasto podczas pieczenia 








   Mi wychodzą dwie średniej wielkości pizze wszystko zależy od wielkości blaszki i oczywiście od stopnia rozwałkowania ciasta my akurat lubimy cienkie ciasto . 
Pamiętajcie, że cisto można mrozić tak też zrobiłam z druga połową ciasta.
 

SOS POMIDOROWY

  • koncentrat pomidorowy
  • zioła prowansalskie, oregano
  • czosnek może być granulowany, ja zdecydowanie wolę taki przeciśnięty przez praskę
  • sól, pieprz, cukier ( można trzcinowy lub pominąć zależy kto co woli 
  • ketchup 
  • trochę przegotowanej wody 

     Koncentrat pomidorowy idzie do miseczki , dodajemy trochę wody a następnie ok 3 łyżek ketchupu,  i mieszamy tak by nie był ani za rzadki ani za gęsty dodajemy resztę składników mieszamy i odstawiamy na jakiś czas .
SMACZNEGO
     

Komentarze

Prześlij komentarz